Soulmate

Het idee dat de ander uniek is, gaat samen met het idee dat je in het samenzijn met de ander je zelf terugvindt. De opvatting erachter is dat je door alles wat de maatschappij van je verlangt, hebt geleerd je ware gezicht te verbergen. Je hebt je aangepast en speelt een sociale rol. Dat doe je op je werk, tijdens familie bijeenkomsten en op straat. Je hebt geleerd je spontaniteit te onderdrukken. Alleen bij je liefdespartner kan je dit masker laten vallen. De onvoorwaardelijke acceptatie door de ander maakt dat je echt jezelf kunt zijn.

De onvoorwaardelijke liefde benadrukt dat je onderweg iets kwijt bent geraakt. Je bent vervreemd van het spontane kind in je. Of sterker nog: je bent al vanaf je geboorte onvolledig. Dat maakt dat je onbewust op zoek bent naar je wederhelft. Een unieke persoon die ervoor kan zorgen dat jij ‘compleet’ wordt. Deze persoon wordt vaak aangeduid als de soulmate. Hij of zij is nodig om het leven compleet te maken en gelukkig te worden.

Wat we dus eigenlijk zoeken bij de ander is dat we opnieuw onszelf worden. Volgens de mythe van Plato beteKent dit letterlijk het terugvinden van de helft van ons oorspronkelijke lichaam. De uitspraak ‘Alleen met jou kan ik mezelf zijn’, kunnen we volgens Plato dus letterlijk nemen.

 


Terug naar het overzicht